Села готвят блокада в Добричко заради лоши пътища

Села готвят блокада в Добричко заради лоши пътища | StandartNews.com

Жителите на 7 добрички села - Житница Тянево, Лясково, Камен, Черна, Кръгулево, Пчелник и Козлодуйци се заканиха да блокират важни пътища от републиканската пътна мрежа в Добричка област, ако не се довърши ремонта на третокласен път, който ги свързва с областния център.

Днес част от хората от селата се събраха пред областна администрация, за да изразят своя мирен протест и да връчат декларация с исканията си, подкрепена с подписите на 581 от жителите на селата. Пред медиите кметът на Житница Йордан Божанов разказа, че целият пътен участък, който е в окаяно състояние е с дължина от около 17 км.

"В началото на април дойдоха машини и за около 2 месеца бяха ремонтирани около 9 км от участъка, но след това ни казаха, че парите са свършили, машините си заминаха и другата половина от пътя продължава да е в окаяно състояние. Ние не искаме магистрала, а път до града, за да може да си купим лекарства. Линейка при нас идва за час и 20 мин. вместо за 20 минути" - каза кметът.

Георги Василев - земеделски производител от Черна, каза, че заради лошия път той и колегите му са закъснели с продажбата на продукцията си. "Иде нова жътва. В района се обработват 70 хил. дка земя. Търговските фирми отказват да ни изкупуват продукцията или ако пратят камиони, то ни вземат по-скъпо за транспорт, заради разбития път. Един курс е 400 лв., но при нас като идват вземат по 600 лв.", каза Василев. Хората се възмущаваха и питаха кой прави разчетите, като казаха, че общината всяка година успява да поддържа общинските пътища.

"Пътят наистина е в окаяно състояние. Имахме сериозни проблеми с превозвача, който води учители и деца. Едва завършихме учебната година. Като община още през април внесохме и бе приета от Общинския съвет декларация, която сме изпратили до АПИ, МРРБ, НС, премиера с настояване за спешен ремонт" - каза зам.-кметът по финанси в община Добричка Дико Иванов. Притесненията на хората идват и от факта, че снабдители вече отказвали да зареждат селските магазини заради разбития републикански участък и снабдяването вече с продукти ставало веднъж седмично. Главният секретар на областна администрация прие декларацията и подписката на протестиращите. По казуса от АПИ заявиха, че през април и май е извършено машинно изкърпване на 11 км от проблемния пътен участък, за който са вложени над 234 хил. лв. с ДДС. Все още не са изкърпени 6.5 км от пътя, за което са нужни около 220 хил. лв. с ДДС. "АПИ търси варианти за осигуряване на необходимите средства и ремонтните дейности ще бъдат осъществени през 2017 г.", се казва още в отговора на АПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай