СДВР започва акция на пешеходните пътеки

СДВР започва акция на пешеходните пътеки | StandartNews.com

София. С цел намаляване на пътно-транспортните произшествия в София, свързани с пешеходци, от 15 декември т.г. /понеделник/ служители от отдел „Пътна полиция" към СДВР предприемат акция „Пешеходна пътека", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тя е организирана след отчетената тревожна тенденция на завишени инциденти с пешеходци през последните дни. За периода 24 ноември до 9 декември 2014г. произшествията от типа „блъскане на пешеходец" са 54, от които 3 –ма са загинали, а 51 - ранени. Анализът показва, че тези инциденти обикновено се случват след 17 часа, като някои от тях са извън обозначени за пресичане места.

На пешеходни пътеки на територията на столицата са настъпили 23 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали двама и са ранени 21 души. Преобладаващата част от пострадалите – 3-ма загинали и 27 ранени, са в активна възраст, 9 са пострадалите граждани над 64г., а 10 са деца и юноши.

Тревожната статистика дава основание на отдел "Пътна полиция" при СДВР отново да напомни на гражданите основните правила за движение:

1. Пресичайте пътното платно само на разрешените за пресичане места- пешеходни подлези, пешеходни пътеки и места с добра видимост;

2.Пресичайте пътното платно, когато сте се убедили, че нищо не Ви застрашава;

3. В тъмната част на денонощието пресичайте пътя на добре осветени места, за да сте видими за останалите участници в движението;

4. Движете се по тротоара или банкета на пътното платно, а в случай, че такива няма - движете се в посока противоположна на посоката на движение на пътни превозни средства;

5. Не преминавайте през ограждения от парапети или вериги;

6. Не навлизайте внезапно на платното за движение - подайте сигнал с ръка или използвайте светлоотразителни елементи;

7. При пресичане на пътното платно преценете добри разстоянието до приближаващите се пътни превозни средства и тяхната скорост;

8.Стриктно спазвайте сигналите на светофара и регулировчика, когато има такива;

9. Изчаквайте пристигането на пътни превозни средства от редовните линии за обществен превоз на тротоара или на местата, обозначени с маркировка, в краен случай - на банкета.

Пътните полицаи призовават и шофьорите за повече толерантност и внимание на пътя, съобразяване на скоростта и дистанцията със ситуацията, както и шофиране с повишено внимание при влошени атмосферни условия. Те припомнят, че спазването на Закона за движение по пътищата гарантира живота и здравето на всички участници в движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай