Създават Център за социални услуги в Сатовча

Създават Център за социални услуги в Сатовча | StandartNews.com

Обслужват по 80 часа на месец нуждаещите се

Проект за създаване на общински Център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение на община Сатовча бе одобрен по ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Общият размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 499 972,00 лева.

Целта е в Центъра за социални услуги да се помага почасово на възрастни и деца с увреждания и техните семейства, на възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване. По проекта се предвижда да бъде назначен персонал за управление на общинският център и за предоставяне на комплексни социални и здравни услуги. 85 безработни лица ще бъдат обучени и консултирани за предоставянето на комплексни социални и здравни услуги - социална услуга „Личен асистент", специализирани здравни услуги, мотивационна и психологична подкрепа. Общата продължителност на предоставяните услуги по проекта е 22 месеца. Но 82 потребители ще получат помощ в Центъра ве повече от 80 часа месечно и не повече от 18 месеца. Причината е, че набирането на потребители ще стане на два пъти. В първия етап ще се одобрят 50 потребители, който ще бъдат обслужвани. Вторият етап ще стартира през март 2016 г., за да могат да се включат потребителите, които сега получават подкрепа по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нови възможности за грижа".

Ще бъдат одобрени 32 души. Официалното стартиране на проекта се очаква да бъде през януари или февруари догодина. Кандидатите да ползват услугите и тези, които искат да бъдат лични асистенти или социални сътрудници, ще могат да подадат заявления след Нова година. Конкретните изисквания към тях ще бъдат публикувани в общинския вестник, на сайта на общината и на информационните табла в населените места.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай