Съветници решават за референдум срещу фермер

Съветници решават за референдум срещу фермер | StandartNews.com

Общинският съвет в Петрич ще реши съдбата на референдум срещу фермер на своята сесия тази месец. Жители на село Старчево събраха над 160 подписа, внесоха подписката в местния парламент. Те искат да се проведе допитване до местното население, което да даде своя отговор на въпроса: „Съгласни ли сте стадото на фермера от Петрич Любен Николов да пашува в землището на Старчево?".

„Очакваме подкрепа от съветниците. Всичко сме направили според изискванията на закона. Бяхме качили подписката на електронен носител, но се оказа, че трябва да направим корекция – първо изписахме ЕГН-то, после трите имена, накрая постоянния адрес", сподели кметът на селището Георги Кузманов.

Референдумът е последната надежда на местните хора да решат проблема законово. „С този фермер няма никакъв диалог, тъй като е агресивен. Той ликвидира поминъка на селото ни", твърдят жители. Те са уверени, че резултатите от референдума ще бъдат взети под внимание от общинския съвет, тъй като става дума за важен въпрос с местно значение.

Фермерът от Петрич отглежда край селището над 1200 овце и кози. Животновъдът ползва почти всички пасища и не позволява на местните стопани да изкарват на паша животните си. Често се стига до конфликти, може да стане някоя беля, затова искаме да си отиде оттук, твърдят селяните.

„Преди 3 г. Любен Николов дойде тук, закупи две ниви от частници на площ от 14 декара. Никой не допускаше, че ще прави обори и ще гледа толкова овце и кози тук", допълва кметът на населеното място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай