Със събор започнаха честванията на Илинденската епопея в община Банско

Със събор започнаха честванията на Илинденската епопея в община Банско | StandartNews.com

Благоевград. Честванията по случай 111-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание стартираха в община Банско. Ежегодно в историческата местност Харами бунар край село Кремен жители и гости се събират, за да почетат паметта на жертвите. И тази година по традиция стотици хора се стекоха на историческото място и отбелязаха събитието със събор. Емилия Пандева – кметът на селището, припомни в словото си паметните дати и имена на герои от въстанието. За доброто настроение на гостите се погрижиха самодейните състави от читалище „Светлина" и оркестъра на Панчо Иванов.

Честванията продължават в петък, 1 август, в Банско. Ще бъде отслужена панихида в църквата „Св. Троица" за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание. Пред паметника „Банско помни героите си" ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и почит. На следващия ден, 2 август, в местността Св. св. Кирил и Методий" край село Обидим ще се проведе земляческа среща – събор.

Самодейните състави към читалище „Никола Вапцаров" ще представят своята програма на жителите и гостите на Банско в местността Чалин Валог на 3 август. Там ще се отбележат годишнината от въстанието и Денят на Пирин. Със събора на хижа „Гоце Делчев" над Добринище на 10 август ще бъде сложен финал на тазгодишните чествания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай