Съдия-изпълнител прибира пенсията на инвалид

Съдия-изпълнител прибира пенсията на инвалид | StandartNews.com

Три месеца мъжът без пукната стотинка, адвокатка му помогна

Цялата пенсия на инвалид от Сливен се прибира от частен съдебен изпълнител. "Вече трети месец по 247,88 лева, което представлява цялата пенсия на моя клиент Али Хасан Али, постъпва по сметките на частен съдебен изпълнител от столицата", съобщи пред "Стандарт" адвокат Магдалена Данчева.

Мъжът е взел на лизинг вещи, които не са изплатени. Натрупал борча от около 1400 лева. Вероятно е пазарувал подаръци за близките си за Коледа. "Проблемът е, че когато е поискана справка от НАП дали лицето има банкова сметка, оттам само са съобщили на съдебния изпълнител, че има. Без да се упомене, че това е банкова сметка на единствения му доход - инвалидната пенсия, и мъжът няма с какво да живее, което е противозаконно", заяви адвокат Данчева. Тя е пуснала молба сумата да бъде възстановена и да бъде вдигнат запорът върху посочената сметка, тъй като единственият доход е несеквестируем.
За съжаление подобен тип случаи стават практика. Това е третият ми подобен случай в последно време, заяви адвокат Данчева.
Проверка на "Стандарт" установи, че Али Али няма как сам да стигне до столицата, за да си пусне молбата при частния съдебен изпълнител, защото е трудно подвижен. Заради липсата на пенсия пък мъжът няма средства и за адвокати. Аз му пуснах необходимите молби и документи, без да взимам хонорар, уточни адвокатката.

В края на работния ден по сметката на Али са влезли и трите му пенсии. Инвалидът лично ми звънна и ми благодари, каза Данчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай