Събор на приятелството на българо-сръбската граница

Събор на приятелството на българо-сръбската граница | StandartNews.com

На българо-сръбската граница при старопланинския проход „Кадъ-боаз" между българското село Салаш и сръбското Ново корито започна 91-то издание на традиционния събор на приятелството и добросъседството, съобщиха от общината в Белоградчик. Съборът откриха кметът на Белоградчик Борис Николов и председателят на общинския съвет в съседния сръбски град Княжевац Драган Манчич.

Съборът, който е най-големият международен събор на Балканите, започна с изпълнения на духовия оркестър на град Брегово, водосвет и приветствени слова от Борис Николов и Драган Манчич. Бирариите от двете страни на браздата се изпълниха с посетители. Всяка година в тях се събират роднини и приятели, разделени преди много години от границата. Съборът има и културна програма. На сцената се изявяват самодейни колективи от Северозападна България и община Княжевац.

Етносдружения от двете страни показват своя продукция. Подредена е и изложба на вина и ракии, произведени в двата района. Пчелари предлагат мед и медни продукти. Ловните дружества в двата града показват свои трофеи.

Съборът същестувва от 20-те години на миналия век. През 1960 година е прекъснат заради влошени отношения между България и Югославия, но през 2000-та година отново е възстановен. На него границата се преминава свободно. Тя ще остане отворена до 24 часа в неделя.

От години жителите на селата около границата очакват отваряне на ГКПП в прохода. С него ще могат да общуват постоянно. Въпреки решенията на няколко български правителства, това не става. От българска страна трябва да се изгради 6-километров път. От сръбска пътят, който е само 1 км, е готов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай