Събор на 2000 години събра отново певци и танцьори

Събор на 2000 години събра отново певци и танцьори | StandartNews.com

Съборът „Свидня" край село Копиловци, община Георги Дамяново, събра за осми път в новото време 500 певци и танцьори от Северозапада и от съседна Сърбия. Над 20 състава представиха автентичен и обработен фолклор от своите селища, изиграха обичаи и ритуали от празниците на народната традиция, показаха стари носии. Над 60 самодейци от село Велики Извор, община Зайчар, Сърбия, предизвикаха възторга на публиката със своите автентични танци и носии. Днес „Свидня" е празник на българския дух, на нашата почит към традициите, каза при откриването на събора кметът на Георги Дамяново Цветелина Александрова.

Съборът „Свидня" има 2 хилядолетна история. Той се е зародил в античността на същото място. До моста над река Дългоделска Огоста се събирали мъже и жени, които били наети да плавят злато от реката и да копаят благородния метал в околните рудници. Веднъж в годината те се срещали на това място със своите близки, а римляни оглеждали други мъже и ги наемали за работа в рудниците. Затова съборът е наречен „Свидня". До днешни дни се е запазила и легендата за идването на римляните на това място. Пратеници на Октавиан Август оглеждали планината, когато забелязали, че овчар държи бляскаво парче камък. Те го попитали откъде го има, а той отговорил, че го е взел от реката наблизо. В нея имало още такива камъни. Така римляните започнали плавене на златото по реката.

Искаме да превърнем този събор, интересен с красивото си място и история, в национален и международен, каза още Цветелина Александрова. Той е бил възстановяван и изоставян много пъти, но споменът за него е останал жив през вековете. Преди 8 години общината в Георги Дамяново го възстанови като събор на народните песни, танци, традиции и бит.
Първолета Цветкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай