С проект за 50 000 лв. правят фолклорен фестивал на село

С проект за 50 000 лв. правят фолклорен фестивал на село | StandartNews.com

Благоевград. Традиционният фолклорен фестивал в санданското село Петрово ще се проведе на 23 и 24 август. Събитието е под мотото „Гласа на Южен Пирин", както е и името на проекта на община Сандански на стойност 50 000 лева.

С тези средства се финансира музикалната проява. За феста, който отдавна се превърна в международен, ще бъдат закупени столове, маси с пейки и кошове за отпадъци за осигуряване на една по-добра визия и комфорт на гостите и жителите на селото. Освен надпяването на групи и състави от Македония, Гърция и България, в кметството на Петрово ще бъде обособен етнографски кът, показващ стая за хранене, съдове за носене на вода и готвене, дървена бебешка люлка и други вещи от бита преди години.

В специално изработена стъклена витрина ще се изложат две автентични носии, даващи информация за начина на обличане на местните жители. Същата етнографска изложба ще бъде обогатена с родословни дърва на два от основните родове, създали селището. Всички близо 400 участници ще бъдат наградени с грамоти и статуетки. Община Сандански и кметството в Петрово канят всички любители на фолклорната музика и танци да се присъединят към всенародното веселие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай