С над 560 000 лв. Симитли въвежда система срещу горски пожари

С над 560 000 лв. Симитли въвежда система срещу горски пожари | StandartNews.com

София. Община Симитли спечели финансиране за борба срещу горските пожари. Кметът на общината Апостол Апостолов подписа в петък договора за финансиране на проект „Интегриране на система за ранно известяване при възникване на горски пожари на територията на община Симитли".

Той е на стойност 563 457,20 лева, средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони, мярка 226, като ще бъде изпълнен до края на 2015 година. Инвестицията ще бъде реализирана в прилежащия общински горски фонд, в землищата на всички населени места. Системата за ранно известяване на пожари не изисква строителни дейности и използва текущия горски масив, върху който ще се монтират необходимите за функционирането модули. Там ще се поставят събирателни и ретранслаторни модули, които ще бъдат имплантирани чрез неинвазивни технологии за монтаж във високите части на дърветата - в короните. Системата ще бъде свързана с координационен център при оператор.

„Това е успешен финал на 2014 година и в сферата на инвестициите в общината ни, реализирани с европейски средства. Близо 50 милиона са инвестирани в подобряване на инфраструктурата, спорта, културата, административния капацитет, туризма по различните оперативни програми и структурни фондове на ЕС от програмен период 2007-2013. В готовност сме с проектни предложения и за новия програмен период за над 200 милиона лева", коментира общинският кмет Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай