С музика и кино на фестивал "Николай Гяуров" във Велинград

С музика и кино на фестивал "Николай Гяуров" във Велинград | StandartNews.com

Като всяка година, фестивалът ще се проведе на 3 сцени – централна открита сцена на площад „Николай Гяуров", детска открита сцена в парка до х-л „Риц" и Градската художествена галерия – къща „Цвета Шуманова". В него участват чужди културни институти у нас – представителствата на Русия, Италия, Македония и Чехия. Новост е рамковото гостуване на „Анимаарт" ООД с наградените анимации от последното издание на фестивала „Златен кукер" 2015, на „Фортисимо Фамилия" с детска музикално-образователна програма и участието на БНТ в Ретроспективната панорама на българския музикален филм. Фестивалът ще премира лауреати в категориите „Филми-спектакли и концерти", „Филмови портрети", „Музикални репортажи", „Клипове" и „Музика за деца".

Уникален шанс

Къде другаде, в трите дни на уикенда през идната седмица ще можете да видите и чуете цял букет от оперни съзвездия – Николай Гяуров и Борис Христов, Мирела Френи и Райна Кабаиванска, чудесната Магдалена Кожена, Александрина Пенданчаска и много други?

Ретроспективата

Организирана е и  сесия - „Българският музикален филм" в памет на неочаквано и без време напусналия ни проф. д. изк. Александър Янакиев. Модератор е Чавдар Гагов – режисьор и продуцент, съученик на Сашо Янакиев. Той е подготвил своя изненади за публиката. Хубава идея е да се погледне на позабравените жанрове в нашето музикално кино, за които ни напомнят „Баща ми бояджията" с незабравимите Невена Коканова и Коста Цонев, анимациите „Пеещите каубои" и „Цирк Глория" на Пройко Пройков, мейкинга на Деница Торньова „Д@ опера" за подготовката на „Бохеми" в Пловдивската опера и др. Специална сесия има и за почитателите на хубавата македонска музика - фолклор, етно, класика.

Специален гост на детската музикална вечер ще бъде българската певица от Ню Йорк – Влада Томова, която ще зарадва децата със своята композиция „Пеещата азбука". Още пеещи обекти ще летят из Велинград по време на фестивалните дни, че и след тях. Това са уникалните „пеещи фланелки" с бранда на фестивала, които ще „дразнят" смартфоните и таблетите на публиката, пускайки им на живо, знаменити арии от световните сцени изпълнявани от оперната легенда Николай Гяуров – патрон на фестивала. За организаторите това ще е хита на лято 2015.

Още приложения с използването на технологията „Разширена реалност" – патент на Института за виртуална култура – един от организаторите на проявата, ще демонстрират в „Цвета Шуманова" с уникална смарт изложба „В зората на Европейската цивилизация", която Запрянка Кръстева, археолог от Историческия музей в Асеновград, ще покаже с помощта на 20 табла с артефакти, дейности и занаяти, изкуство и археология на Свещеното, открити край село Мулдава, в една, прекрасна местност „Долът на 40-те извора". Наскоро приложението имаше премиера в Ню Йорк, и предизвиква порой от писма-покани за гостуване в Париж и ред други музеи и културно-изследователски институти в чужбина.

Откриването ще е на 7 август от 11 часа, пред паметника на оперната легенда до Кметството на Велинград, а награждаването и закриването на фестивала ще е на 9 август от 21 часа на площада, когато ще видите и чуете „Разбулване на Саломе", един великолепен филм на Найо Тицин за операта от Р. Щраус, с участието на велинградската гордост Александрина Пенданчанска. Наградите са необичайни, но нека първо видим кои ще ги заслужат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай