С кралско вино представиха унгарско приложно изкуство

С кралско вино представиха унгарско приложно изкуство | StandartNews.com

Добрич. Гостите на музея в Добрич с чаша токайско вино в ръка, наричано още кралското вино, заради това, че било сред любимите на крал Луи 14, и под звуците на чардаш в изпълнение на струнен квартет "Добрич" се запознаха с изложба, представяща унгарското приложно изкуство.

Проявата е организирана от Регионалния исторически музей в Добрич съвместно с Унгарски културен институт. Пред присъстващите директорът на музея Костадин Костадинов подчерта, че това е едно изключително признание за добричкия музей, като отбеляза, че днешните българи и унгарци имащ общи корени и изрази надежда един ден в музея да бъде представена историята на секелите, която е всъщност част от културата на прабългарското племе. "На Балканския полуостров няма народ, който да не е взел нещо от нас.

Даваме им, защото имаме и кръв, и богатство, и история" - каза Костадинов. Етнографът Лена Кирилова - куратор на експозицията, представяща традициите на унгарския народ, отбеляза приликата между българско и унгарско приложно изкуство. Сред общите елементи впечатление прави използването на флорални мотиви в тъканите. Кирилова сподели и любопитен факт - още през 1984 г. в бивша спиртоварна на град Кечкемет е създаден единствения музей на народното приложно изкуство, в което не могат да се разграничат експонати от края на 19 в. и изработените днес в ателиетата по приложно изкуство и народни занаяти в Унгария. Етнографът подчерта, че в малкото експонати, изложени в експозицията - част от богата колекция на унгарския музей прави впечатление перфектното съчетание между зелените пейзажи на Дунав и синевата на езерата в Унгария, умело използвани от майсторите занаятчии в керамиката. Везаните пешкири пък без съмнение напомнят за тези на бабите и прабабите ни, защото ползват същите стилизирани растителни мотиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай