С грейки на протест в музея

С грейки на протест в музея | StandartNews.com

С дебели грейки и якета, както и с ленти с надпис „Протест" протестираха символично десетки служители в студеното фоайе на Регионален исторически музей – Благоевград във вторник сутринта.

„Това е положението. Облечени сме като за Северния полюс, а зимата по календар още не е дошла. Ние излизаме днес на първи национален протест след 26 години демокрация. Подсказваме, че съществуваме, че можем да отстояваме правата си, защото вече не се търпи. Искаме достойно заплащане и нормални условия на труд, инвестиции в по-доброто съхранение на историята ни. Отношението на управляващите към нас е показателно – затова губим част от националната си идентичност", заяви Илия Борисов, който е ръководител на лаборатория „Консервация и реставрация" в РИМ. Той и колегите му признаха, че не очакват държавата да им обърне внимание и веднага да реши проблемите им, както стори след протестите на полицаите.

„Ние не пазим парламента, а недвижимото и движимо културно наследство на България. Дано все пак се вземат мъдри решения", заявиха протестиращите музейни служители, които се включиха в националния протест под надслов „Ден на недоволството!". Те настояха да спре агонията с недостатъчното финансиране на културните институти – музеи, галерии, читалища и библиотеки. Протестът им бе подкрепен и от председателя на Регионалния съвет на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов. Той разкри, че доста от служителите получават по 420 лева, а някои дори не вземат и тези пари.

„Те са на прага на минималната заплата, а са с висше образование, знаят езици, имат компютърна грамотност. Настояваме за отпускане на около 20 милиона лева, за да се реши проблемът с недостатъчното финансиране на културните институти. Да се увеличи заплатата на тези хора поне с 50%, за да са спокойни и да имат възможност и мотивация да продължат да вършат качествено работата си", заяви синдикалният лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай