С фотоизложба започва Месецът на Америка в Кърджали

С фотоизложба започва Месецът на Америка в Кърджали | StandartNews.com

В четвъртък, 4 февруари с изложба на фотографа Николай Дечевски, известен като собственик на Фотостудио „Уникум", ще бъде открит Месецът на Америка в Кърджали. Той се занимава с фотография още от ученик и превръща след години своето увлечение в професия. Започва работа през 1989 г. в тогавашното Държавно предприятие „Българска фотография" и до днес не изневерява на занаята.

През есента на 2015 г. Николай посещава САЩ със съпругата си Евелина и разглежда забележителности в няколко щата. Месецът на Америка в Кърджали му дава повод да сподели впечатленията си от Гранд каньон и Ред Рок каньон, два от най-посещаваните национални паркове в САЩ.

Точно преди 100 години Американският конгресът одобрява законопроект за създаването на Служба за националните паркове към Министерството на вътрешните работи на САЩ, с цел управление на 35 парка и паметници. Днес в Съединените щати има 59 защитени територии и добавянето на нови паркове продължава.

Националният парк „Гранд Каньон", намиращ се в щата Аризона, е сред най-старите национални паркове в САЩ. Получил е този статут през 1919 г. На негова територия се намира Гранд Каньон, един от най-дълбоките каньони в света, разположен на река Колорадо, дълъг 320 км и дълбок 1800 м на места. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, докато си е проправяла път между тях и е създала многоцветна дълбока пропаст с отвесни стени.

Националният парк „Ред рок каньон", който е част от пустинята Мохаве, се намира в южния край на планинската верига Сиера Невада. Площта му е 110 квадратни километра. Основан е през 1968 г. Разполага с живописни пустинни скали, хълмове и зрелищни скални образувания. На площ от приблизително 110 квадратни км. Предлага великолепна гледка към девствен пустинен пейзаж, включва два природни резервата, както и места за отдих, къмпинг, конен спорт и др.

Месецът на Америка се отбелязва в Кърджали за шести път, като отново организатори са Дружество „Приятели на САЩ" и Клубът на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/ със съдействието на Посолството на САЩ и община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай