С дарения и доброволен труд село започна градеж на църква

С дарения и доброволен труд село започна градеж на църква | StandartNews.com

Евроселото в община Симитли почете свети Георги

Жителите на симитлийското село Брежани направиха първа копка на църква, която ще носи името на свети Георги. Храмът ще се изгради на хълма над селището, след като свещеник благослови начинанието. „Мястото, където ще е светата обител, е свещено, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че заглеждайки се в планинския масив, се откроява ясно фигурата на кон и змей, което подсказва, че свети Георги бди над селото ни", заяви кметът на Брежани Благой Стефанов.

За богоугодното дело е създаден Инициативен комитет, в който влизат миряни и божи служители. Целта му е да организира и контролира процеса на събиране на дарения, за да може по-скоро градежът да бъде завършен. Местните хора ще помогнат и с доброволен труд за строителството на храма. Подкрепа ще има и от общината, гарантира кметът Апостол Апостолов.

"Духовната стена, която кметът и общинското ръководство построиха, пази Симитли и всички села в общината, всички параклиси и храмове ни пазят от злини", твърди отец Яне след празничната литургия и ритуалната първа копка на новия храм над село Брежани. Той ще бъде вдигнат върху основите на стара църква, която е разрушена преди повече от 200 години. Смята се, че е била построена преди 7 века. Мястото може да се окаже римска базилика, но проучване предстои да се направи от археолози. Има данни, че мястото е главната артерия, която е свързвала Цариград и Рим. В района са се събирали животновъди и търговци. Затова мястото е наречено на свети Георги, защото той е покровител на животновъдите. Скоро ще започнат разкопки, с които да се установят интересни находки за старинния храм.

Стотици жители на село Черниче, което бе обявено за „Евросело" през 2102 г., се събраха в църквата „Св. Георги Победоносец" за храмовия й празник. Тържествена света литургия отслужи отец Спас. На празника свещичка за здраве запалиха общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент Владимир Христов, миряни от управленския екип на Апостолов, кметът на село Черниче Иван Андонов и много гости, дошли да почетат големия празник Гергьовден. Трапезите бяха отрупани с постни хлябове и питки, които миряните бяха приготвили за здравето на семействата си. Отец Спас призова всички вярващи да се поучат от храбростта на светеца, почитан днес, и да се борят с несполуките в живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай