С 3,5 млн. лв. правят горски път до 200 0000 кубика дърва

С 3,5 млн. лв. правят горски път до 200 0000 кубика дърва | StandartNews.com

Благоевград. Водосвет и първа копка додахо старт на строежа на горски път в местността Могилата „Тимуров рид" в землището на симитлийските села Долно Осеново и Градево.

„Това е част от политиката на Югозападно държавно предприятие – Благоевград за отваряне на затворени, недостъпни досега басейни за дърводобив. Средствата са за изграждане на 10 километра горски път, който ще осигури достъп до около 50 хиляди кубика дървесина, плюс още около 160 хиляди кубика от прилежащите райони", заяви директорът на ЮЗДП инж. Светозар Михайлов. Той допълни, че изграждането на този път е едно от общо осемте в обхвата на предприятието, в които ще се инвестират близо 18 милиона лева от фонд „Инвестиции".

Тази инвестиция ще осигури достъп до затворени досега басейни. Това ще гарантира време за израстване на новите залесявания и ще предотврати сеч в гората за добив на неузряла дървесина. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов отбеляза, че инвестицията на ЮЗДП от особено значение за общината, тъй като селското и горско стопанство са едни от приоритетите за Симитли, залегнали и в общинския план за развитие 2014-2020. Бутилки шампанско в лопатата на багера счупиха градоначалникът и директорът на Горско стопанство - Симитли инж. Борсилав Котузов.

Изграждането на горския път трябва да приключи до месец октомври тази година. Общата дължина на трасето е 9 827 метра. Инвестицията е в размер на 3 594 843 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай