РЗИ: Водата в Кърджали вече е годна за пиене

РЗИ: Водата в Кърджали вече е годна за пиене | StandartNews.com

Кърджали. Резултатите от взетите на 20 и 21 август проби вода от 7-те пункта на водопроводната мрежа в Кърджали и на изхода на Пречиствателна станция „Енчец" са отрицателни, както по микробиологични, така и по физика-химични показатели. Това означава, че качеството на водата отговаря на Наредба № 9, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. На 25 август РЗИ и „ВиК" ще подпишат съвместен протокол, че водата от яз.„Боровица" може вече да се ползва за питейно-битови цели без риск за здравето.

Проблемът с питейната вода в Кърджали започна на 23 юли, когато от чешмите потече кафява течност. Висока приливна вълна на яз. „Боровица" предизвика авария в Пречиствателната станция и в продължение на месец водата бе негодна за пиене, а в повечето дни и за миене в Кърджали, Момчилград и близо 35 села с над 65 хил. жители.

Екипи на ВиК и на пожарната с участието на водолази проведоха акция за разчистването на яз. "Боровица" от стотиците куб. м дървесна маса, заради проливните дъждове. Беше извършена масираната дезинфекция на водопроводната мрежа, но питейната вода оставаше негодна за пиене. Анализите на водните проби от пунктовете в кварталите Студен кладенец и Прилепци отчетоха наличие и на Ешерихия коли.

Месец най-търсената стока в търговската мрежа в Кърджали бе минерална вода, което създаде много неудобства на хората. Кметът на Кърджали Хасан Азис се срещна в София с главния епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който се ангажирал да информира за водния проблем служебните министри на здравеопазването и на регионалното развитие. Вече много кърджалийци се оплакват, че мътната вода е повредила електроуредите им - бойлери, перални, съдомиялни. Но Водно дружество в Кърджали няма определен фонд за покриване на щети при подобни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай