Русе получава летището в село Щръклево

Русе получава летището в село Щръклево | StandartNews.com

Русе. След три безуспешни опита за отдаване на концесия транспортното министерство взе решение да прехвърли на община Русе летището в село Щръклево. Днес общинските съветници подкрепиха единодушно идеята. Очаква се в едно от следващите заседания на кабинета решението да бъде гласувано, съобщи БГНЕС.

Оказва се, че за последно летище Русе е използвано през 90-те години. Дълги години то бе гражданско и приемаше самолети по редовната линия Русе-София-Русе. След прекратяването на тези полети до 1999 г. е ползвано от военните. Когато полетите за обучение приключват, летището е излязло от списъка на необходимите за армията летища. Самата писта е строена от армията през 1967 г., удължавана е през 80-те години и в момента е със стандартната дължина от 2500 м. Състоянието е добро, въпреки че не е ползвана години.

"Идеята с община Русе е, след като тя влезе във владение на летището, да започнем първите стъпки, като първо получим лиценз за летателна площадка и започнем авиационна дейност. По-нататък ще се потърси инвеститор или, надяваме се, в рамките на увеличаващ се трафик, да се гонят следващите степени на летища. Целта ни е гражданско летище за обществено ползване, което е най-високата степен", каза управителят на Летище-Русе Николай Горчев.

Общината очаква да печели от таксите на кацащите и пребиваващите на летището самолети и така да го развие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай