Русе дава тон на модерния живот

Русе дава тон на модерния живот | StandartNews.com

Градът е първият у нас, в който се сдобива с печатница, асансьор, кино, банка и жп линия

Малката Виена пази тракийски съкровища и впечатлява със стилна архитектура

Малката Виена. Така наричат Русе от десетилетия заради красотата на крайдунавския град. И заради факта, че новостите в България често първо се спират тук. "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук", казва нобеловият лауреат Елиас Канети, роден в града край Дунав. Малцина знаят, че точно в Русе за пръв път улиците получават имена, открита е първата съвременна печатница, монтиран е първият ръчно задвижван асансьор у нас. Русенци се гордеят и с първата кинопрожекция, банка, жп линия, мост над река Дунав и с още куп иновации, случили се в града-новатор.

Безспорно първото, с което Русе впечатлява, е великолепната архитектура. Тя е запазената му марка, която го отличава от всеки друг град в България. Повече от 260 архитектурни паметника на културата, от които редица стилни сгради, са с национално значение. Градският площадът е един от малкото в Европа, където се събират дванадесет улици. А в средата се издига един от символите на Русе - Паметникът на Свободата, дело на италианския скулптор Арнолдо Цоки от началото на миналия век. Перлата сред архитектурните достойнства на Русе си остава Доходното здание. Емблематичната сграда получава името си преди повече от век заради предназначението си - да носи приходи за издръжка на русенските училища от наеми на магазини, театрален салон, библиотека и казино. Седемте фигури на фасадата й, символизиращи изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и полета на духа, продължават да дават основните насоки за полезността на красивата постройка, която днес е място за културни събития, концерти и театрални постановки, за конференции и изложения.
Не по-малко красива и значима е първата административна сграда у нас след Освобождението, в която днес се намира Историческият музей на Русе.

Фондът на музея съдържа близо 140 000 експонати

а сред уникалните е Боровското съкровище. Сервизът на цар Котис I, който стана част от българската изложба в Лувъра, предизвика интерес сред специалистите във френската столица Париж, а проучването цели да разбули тайната около произхода му. Оригиналът на Тракийското сребърно съкровище е изложен в Националния исторически музей, а единственото му копие се намира в крайдунавския град.
За децата най-голямата атракция си остава огромният космат мамут, досущ като от "Ледена епоха". Експонатът посреща посетителите на Екомузея с аквариум, разположен край красивия площад "Батенберг". Само за една година от откриването му насам, най-новият русенски музей е разгледан от над 35 хил. посетители. На четирите му етажа е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, богата колекция от вкаменелости, както и диорами, показващи различни животински видове в реална среда.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум

в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Наред с макета на мамута в реални размери, в Русе може да се види изложена единствената в света най-цялостно запазена част от друг вид мамут - долната челюст от Mammuthus rumanus.
Любителите на историята няма как да пропуснат разходка из римската крепост на брега на Дунав. Името й "Сексагинта Приста" в превод означава "Пристанище на шестдесетте кораба". Макет на кораб и наблюдателна кула-реплика на фар на римския лимес привличат туристите.
Пак край реката една красива къща с изглед към Дунава дарява с любов, гласи градско поверие.
Според легендата, споделена обич ще съпътства всеки, който прекрачи прага на дома.
В Русе наричат двуетажната сграда Къщата на Калиопа. Там днес се намира

единственият у нас Музей на градския бит

Между стените му се пази тайна любовна история, останала в спомените на няколко поколения русенци. Верен ли е градският разказ за забранената любов между хубавицата Калиопа и Мидхат паша - остава загадка, но построената през 1864 г. къща вълнува и до днес всеки посетител. Музейната експозиция представя модерното време в бита на русенци от края на 19 в. и началото на 20 в. На двата етажа са подредени експонати, които разкриват облеклото и интериора на богата дунавска къща. Вътре може да се види порцелан, седеф от южните морета, китайски фаянс, кристално, венецианско и многослойно стъкло. Отделено е място и за рояла, който е сред първите подобни инструменти, внесени в България. Много предмети в дома показват живота "по европейски" на русчуклии, както и модата на богатите дами от онова време, които си поръчвали облекло от Париж, Виена и Букурещ.
На метри по крайбрежната улица в Русе е
музеят на Баба Тонка, който след близо четвърт век отново отвори врати. Напълно реновираната къща-музей на именитата българка посрещна първите си посетители навръх 3 март 2015 г. Експозицията е изложена в обновени помещения, като са поставени и интерактивни табла и монитори. В подземието са изложени макети, експонати на затворнически вериги, а помещението е озвучено. Сред известните експонати, които могат да бъдат разгледани, са предмети на Баба Тонка и Никола Обретенов,

сабята и черепа на Стефан Караджа и пушката на Панайот Хитов

Докато се извършваше ремонтът, експозицията "Семейство Обретенови" се намираше в разположената в непосредствена близост къща "Захари Стоянов". Тематично свързан с този период от героичното ни минало е и Пантеонът на възрожденците.
Сред уникалните места в Русе е Националният музей на транспорта, който е единственият по рода си в цялата страна. Разположен е в сградата на първата железопътна гара у нас, построена през 1866 г. по проект на братя Барклей. Музеят е туристическа атракция с експонати, като салон-вагон на Абдул Азис, на цар Борис III и на Фердинанд.

Скалните манастири и Червен са магнит за туристи

Околностите на Русе също предлагат не по-малко любопитни и емблематични обекти за посещение. Не стихва интересът на родни и чужди туристи към Ивановските скални църкви, средновековния град Червен и скалния манастир "Свети Димитър Басарбовски". Наред с културния туризъм, живописните места недалеч от областния град предоставят възможност за разходка пеша, с велосипед или дори екстремни изкачвания по скалите.

Годишно Червенската крепост приема хиляди посетители. Археологическият резерват "Средновековен град Червен" се намира до едноименното село на 35 км южно от Русе. Червен е най-значимият средновековен български град през 14 в. в Североизточна България. Тук е имало болярин и митрополит, силно били развити занаятите и търговията, разказват историците. Средновековното селище е било изградено върху скала и оградено от река, която и до днес си тече в коритото - Черни Лом. Живописната природа и археологическите находки пленяват и днешните посетители. Все още личат останките от външния, неукрепен град и масивните зидове на вътрешния. Открояват се болярски замък в центъра, митрополитска църква, щерни за вода. По главната улица могат да се видят застроените някога плътно една до друга къщи. Градът има 11 църкви, край него в скалите са множество манастири. Най-внушителна е 12-метровата кула-стражница. По нейно подобие е възстановена т.нар. Балдуинова кула на Царевец в Търново. Градът израства като голямо търговско-занаятчийско средище, с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. Възел е на пътища от р. Дунав към вътрешността на страната. След 1235 г. става седалище на Червенската митрополия. Червен е Национален археологически резерват от 1965 г.

Ивановските скални църкви са сред уникалните български чудеса. Разположени в живописната долина на р. Русенски Лом, те са със статут на археологически резерват и са под закрилата на ЮНЕСКО. Църквите са обединени от манастира "Св. Архангел Михаил". На около 5 км от русенското село Иваново руините му пазят ревниво културното ни наследство. Прочутото някога средище на християнска духовност е ставало убежище на видни граматици и зографи. Скалният манастир обединява шест относително самостоятелни комплекса от скални помещения. Те са известни като "Затрупаната" църква, "Кръщалнята", Господев дол, "Съборената църква", "Църквата" и "Белберницата". Високо в скалите, на 40-50 метра над земята, естествените ниши и пещери били разширявани от монасите и преобразявани в църкви и килии. Условията за живот били сурови - преодоляването на връзката със земното и всекидневното увеличавала връзката с Бога. Най-добре запазени стенописи има в църквата "Света Богородица".

Единственият действащ скален манастир е край Русе. Да се помолят и разгледат Басарбовския манастир идват туристи от различни краища на страната и от чужбина. Той е разположен в живописната долина на река Русенски Лом, на по-малко от 10 км от центъра на крайдунавския град. Скалната църква е добре запазена и там се извършват поклонения и обреди. Поклонниците влизат в озеленения двор, а пътеката ги отвежда до кладенец. Миряните се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка, където е нишата, в която според преданието спял преподобни Димитрий. По други каменни стъпала се стига до пещера-гробница. В двора на манастира се изгражда нова църква "Преображение Господне". Храмът е по подобие на средновековните църкви в Скопие и Несебър. Басарбовският манастир се посещава от много румънци, тъй като Св. Димитър Басарбовски е покровител на столицата Букурещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай