Румънци на опашки пред КАТ в Разград

Румънци на опашки пред КАТ в Разград | StandartNews.com

МВР промени организацията за обслужване, за да спре хаоса

Нова организация за регистрация на автомобили въвежда служба КАТ в Разград. Промяната се налага заради огромните опашки от румънци, които регистрират масово в лудогорския град фирмените си автомобили. Комшиите пристигат лично или наемат местни посредници, всеки от които вписва наведнъж в системата на КАТ по половин дузина коли. Така чакането на опашката отнема часове и много хора си тръгват в края на работния ден, без да успели да стигнат до гишето., признаха от пътна полиция.

От началото на август гишетата ще приемат посетителите по специална схема. В понеделник, сряда и петък преди обяд чиновниците ще обслужват единствено „фирмени заявки" на съседите. Всеки следобед, а във вторник и четвъртък целодневно ще се приемат документи на граждани. В тези часове румънците и техните посредници няма да имат достъп до служителите.
Практиката комшиите да регистрират у нас автомобилите си на името на наша фирма, която после да даде пълномощно на истинския собственик да си кара колата датира поне от пет години. Румънците сами си вкарват коли втора употреба от Германия, Италия, Франция. След това се свързват с местен посредник, който да им уреди регистрирането на колата в България. Процедурата у нас струва между 500 и 600 лева, а на север от Дунава за това трябва да се платят около 3 000 евро.
„Не можем да спрем тази практика, защото законът го позволява. Въпреки, че създава напрежение пред гишетата на КАТ в пограничните райони , процесът има и добри страни – данъците на тези коли се плащат у нас.", коментираха служители на КАТ в Разград.

Опитът да се спре хаосът с промяна на приемното време на гишетата обаче изнервя местните хора. През август градът е залят от гурбетчии от Европа и Турция ,пристигнали за лятната си почивка у дома. Много от тях купуват и продават коли, които искат да регистрират на постоянния си адрес. Ограниченият във времето достъп до чиновниците отново ще стане причина за недоволство, коментира нотариус от Разград, в чиято кантора е залята от заявки за покупко -продажби на коли между хора завърнали се за кратко от гурбет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай