Роми протестираха срещу събарянето на незаконни къщи

Роми протестираха срещу събарянето на незаконни къщи | StandartNews.com

Варна. Роми от квартал "Максуда" във Варна нападнаха кмета на община "Младост" Христо Христов, който дойде за връчването на заповеди за събаряне на незаконните постройки в квартала, предаде Нова ТВ.

54 заповеди са връчени, над 120 се подготвят. Ако постройките не бъдат доброволно съборени, следващата седмица ще влязат багери.

В понеделник започна събарянето на 8 опасни постройки общинска собственост в махалата. В тях вече повече от 20 г. живеят самонастанили се семейства. Сградите са били отчуждени в периода 1988-1990 година заради намерението на тяхно място да бъдат изградени трафопостове и други инфраструктурни съоръжения, но това не се е случило, а в изоставените постройки са се настанили бездомни семейства.

В къщите през годините са регистрирани общо 77 човека. Вчера събарянето мина спокойно, като бяха бутнати 4 постройки. Днес обаче напрежението избухна. Повечето от ромите агресивно задаваха на районния кмет Христо Христов един и същи въпрос: "Ние къде да отидем сега?". "Това е проблем, който трябва да реши държавата, не аз", отговаряше им той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай