Роми напускат опоскани селища

Роми напускат опоскани селища | StandartNews.com

Видин. Няколко ромски фамилии напуснаха Медовница, заселват се на гара Орешец, съобщи кметът Нелка Апостолова. В селото, където ромите преобладават, бяха пропищели от ромските набези. Според управничката, нито жандармерията, нито назначените по програмата „Сигурност" на предишното правителство, не са спрели изсичането на горите и кражбите по домовете. „Вече не остана нищо за крадене, всичко, което е могло да бъде взето от безлюдни и обитаеми къщи, е прибрано. Затова напускат селото ни. Научавам, че кражбите на гарата са се увеличили", допълни тя.

И кметът на съседното село Скомля Николина Еленкова твърди, че по къщите не е останало нищо за крадене и затова кражбите са секнали. „В село Черно поле след значително намаление отново се увеличават", сподели кметът Тодор Тодоров. „При последните били задигнати животни, електрожен, ъглошлайф. Ромите огладняха. През есента събираха царевица по полето, слънчоглед, беряха билки и гъби. Сега нямат с какво да се прехранват и отново тръгнаха по къщите", обясни той.

„Кражбите във Видинско през миналата година са намалели", съобщи директорът на областната дирекция на МВР Константин Джунински.

Регистрирани са 740, при 846 през 2013. Повишила се и разкриваемостта им – 38,78%. През 2013 тя е била 34,65%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай