Ромчета сурвакаха кмета на Монтана

Ромчета сурвакаха кмета на Монтана | StandartNews.com

Монтана. 21 деца-ромчета от двата квартала на Монтана – „Огоста" и „Кошарник", сурвакаха кмета на Монтана Златко Живков по случай тяхната Нова година. Градоначалникът подложи гърба си за 21 дряновици. Сурвакарите бяха си приготвили и специални пожелания. Освен за здраве и успехи на града, прозвучаха и думи за нов мандат на Златко Живков наесен.

След това кметът на включи в тържествата, организирани в кварталните клубове и кафенета. Освен в тях, богати трапези ромите бяха приготвили и в домовете си. На тях задължително присъства пита с късмети и печена гъска.

По традиция ромската нова година в Монтана се отбелязва и с официална вечеря за политици и управници в салоните на най-големия ресторант „Житомир", давана от местните ромски лидери. Пак по традиция те канят своята фолк-перла Софи Маринова да весели тях и гостите им.

Близо 30 000 роми живеят в област Монтана. При последното преброяване на населението само 18 200 са се обявили официално за роми. Най-много мургави има в Лом, Вълчедръм, Берковица. В Монтана те са над 4000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай