Рокерите на Путин засадиха липа в Бургас

Рокерите на Путин засадиха липа в Бургас | StandartNews.com

Руските рокери "Нощни вълци" поставиха началото на своята международна обиколка с първа спирка Бургас. Призори вчера групата от десетина моторджии пристигна в морския град. Новината за мотомарша предизвика доста противоречиви настроения. Появиха се и сигнали, че две агитки "по" и "анти" подготвят демонстрации. Заради това точния час на пристигането на групата, както и маршрута им се пазеше в тайна.

"Нашите братя от Русия пристигнаха в 8.30 часа. Ние ги посрещнахме на входа на Бургас и ги придружихме до парка в ж.к. "Славейков", където заедно посадихме липова фиданка. Те останаха на наша територия около час и половина, след което продължиха по маршрута си към следващата спирка - Шипка. "Нощните вълци" са обикновени хора като нас, свързва ни любовта към моторите. В цялата работа няма никаква политика", разказа Таньо Танев, от бургаския клуб Black Sea Hooligans. Гостите от Русия са изпили по чаша кафе в местния рокерски клуб, който се намира на крачка от парка.

Те са шофирали цяла нощ и са изминали без почивка близо 1500 км., за да спазят уговорената среща, каза Танев. Бургаските рокери пък повикали свещеник, който отслужил в парка водосвет за здраве и благословил рокерите. Гостите дарили отеца с икона на Свети Архангел Михаил, а на своите домакини от клуб Black Sea Hooligans донесли дърворезба, на която е изографисан техния запазен знак.

Първата спирка на мотомарша "Славянски свят", очаквано не се размина без инциденти. Докато българските и руски рокери садиха липата в ж.к. Славейков, две агитки "за" и "против" "Нощните вълци" завардиха изхода на Бургас в посока автомагистрала Тракия. От подкрепящата ги група развяха български и руски знамена, а настроените "анти" издигнаха обидни и провокативни лозунги, в които присъстваше и името на президента Владимир Путин.

Първите с нетърпение очакваха рокерите, за да ги приветстват, а вторите, сред които имаше и украинци, демонстративно се гласяха да покажат своята нетърпимост. Демонстрантите с открита неприязън си мятаха кръвясали погледи, след което влязоха в словесна битка.

„Вие сте платени подлоги на Путин", викаха от украинската агитка. „Вие сте провокатори", отвръщаха им от другата страна. „Ние дойдохме от Варна, искахме да изчакаме „Нощните вълци" и да тръгнем с тях към Шипка. нищо лошо не правим, за разлика от вас", крещяха поддръжниците на рокерите, повечето от които бяха представители на патриотичния съюз „Васил Левски". След скандал и обидни реплики, двете агитки буквално се хванаха за гушите. Стигна се до масово меле, резултата от което бяха няколко съдрани тениски и ожулени крайници.

Страстите бяха усмирени, а боят прекратен, едва след като се намесиха полицаи. Пострадал от групата на украинците заяви, че е бил ударен с електрошокова палка. Такава обаче не бе открита. "Смятаме, че тези рокери са свързани с политиката на Путин, свързани са с руските служби и този поход е целенасочено организиран, за да демонстрират сила и власт", каза млада украинка, която бе в групата на протестиращите.

В крайна сметка боя за честта на Путин остана скрит за "Нощните вълци", които изобщо не минаха по заварденото от двете агитки трасе. Бургаските рокери предвидливо изведоха колегите си по обиколен маршрут, след като узнаха за избухналото напрежение между двата лагера.

"Медиите изкараха "Нощните вълци" като някакви фашисти, а те преминаха от тук тихо и мирно. Какво направиха - засадиха една липа и толкова. В техния международен поход няма нищо лошо. Те стоят далеч от политиката, ние също. Но ние рокерите сме длъжни да се подкрепяме и съгласно нашият кодекс и нашите правила, ние нямам право да откажем помощ, когато ни бъде поискана. затова бяхме и домакини", обясни Таньо Танев от бургаския рокерски клуб.
"Поддържаме Путин, той е нашият президент, но ние сме мотоциклетисти, имаме друг живот. Политиката си е политика, гледаме да стоим встрани от нея", потвърди и Андрей Бобровский от "Нощните вълци".

На излизане от Бургас, групата от десетина моторджии беше станала двойно по-голяма, тъй като в мотомарша се вляха дузина местни рокери. Очаква се по пътя да се присъединят поне още стотина души докато похода пресече страната ни.
След масовия бой на изхода на автомагистрала Тракия, полицията прибра общо 16 души от двете агитки в ареста. Всички те даваха дълги показания в бургаското пето районно, след което бяха освободени. шестима от тях са били от анти настроената група, сред които и четирима украинци, а останалите деветима са от агитката на поддръжниците на "Нощните вълци". Сериозно пострадали в мелето няма, казаха от полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай