Родителите на починалото в Разград дете чакат точната диагноза

Родителите на починалото в Разград дете чакат точната диагноза | StandartNews.com

Разград. Родителите на 8-годишното дете, което миналата седмица почина в Разград, все още не знаят точната диагноза, заради която се стигнало до фаталния край. Семейството обясни пред Нова тв, че лекарите са виновни за смъртта на сина им, защото не са реагирали адекватно на станалото.

„На 28 декември детето се оплака, че го боли стомаха и повърна няколко пъти", разказва бащата Бедихан.

Около 09:00 часа сутринта детето се почувствало зле. Около 15:30 часа семейството тръгнало за болницата в Разград.

„Докторът погледна детето и каза: „Направо сте за Варна!", каза още бащата.

„Поискахме линейка, но ни казаха, че много трудно ще намерим. Да тръгваме", обясни майката Гюлтен.

Родителите са категорични, че ще съдят лекарите за смъртта на сина им. „Ще заведем дело, ако трябва до София ще стигне работата", закани се бащата.

„Случаят тепърва се разследва. Работната диагноза е илеус, но е имало още изследвания, които е трябвало да се направят", каза за станалото д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на болницата в Разград. „Не е било нужно да се оперира. А и това не може да се развие за няколко часа", добави той.

„Алгоритъмът на лечението на едно заболяване е клиничната пътека. Нямаме детски хирург и насочваме децата към Варна", каза още д-р Жеков.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването също коментира случая и изтъкна два основни проблема. „Първо не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ – медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора", обясни той.

Оказва се, че 90% от болниците в страната не разполагат с детски хирург. „Преди две години детенце в Кърджали почина от апендицит, въпреки че всеки лекар би могъл да го оперира", обясни д-р Кацаров. Медикът е категоричен, че токсичният колит е лечимо заболяване и е можело детето да бъде спасено в Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай