Родители гледат камерите по време на матурите

Родители гледат камерите по време на матурите | StandartNews.com

В новата Наредба 3 за матурите, която тези дни ще бъде публикувана на сайта на МОН, за пръв път се създава централен орган на матурите. Това съобщи в Шабла просветният министър проф. Тодор Танев. „Такова нещо досега не е имало. Това е специална държавна комисия, която ще се занимава само с това, като отдел на министерството.

Ако това се осъществи, предлагам тройка родители, посочени от родителските настоятелства, да гледат камерите по време на матурите. В този централен орган също би следвало да има родители. И те да определят начините, по които родители да влизат в стотиците училища, в които се провеждат матури", обясни министърът.

Наредбата ще се обсъжда до 14 септември. Проф. Танев представи идеята си втората матура в профилираните училища да е по специален предмет. Това обаче може да стане, едва след като се промени законът за образованието.

Осем от 2400 училища в страната няма да успеят да приключат ремонтите до 15 септември, съобщи още проф. Танев. Те са в няколко големи града, обикновено става въпрос за ново строителство, изграждането на нови крила. Шест групи пътуват по страната, като чрез томбола се определя къде да отидат, за да проверяват критичните строежи.

Министърът обяви, че след Шабла ще посети Пловдив, за да се запознае лично със ситуацията с изгорелия покрив на помощното училище там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай