Робот наднича в канализацията на Враца

Робот наднича в канализацията на Враца | StandartNews.com

Враца. Контролът на състоянието на канализацията във Враца вече ще става с робот. Умната машина е част от специализирана лаборатория, която ще проверява тръбите и е собственост на местното водно дружество. Апаратурата е най-модерната в страната и е на стойност 145 000 евро. Очаква се тя да се изплати в следващите две години само от приемането на новите канализационни мрежи, които се изграждат в региона.

 

Роботът е снабден с телевизионна камера. Той се спуска в канализацията и в реално време показва нейното състояние. Направлява се автоматично от оператор и дава възможност за цялостно оглеждане на канализацията, при което се установява дали са спазени проектните наклони, добре ли са изградени връзките в тръбопровода, има ли пукнатини и деформации. „Лабораторията ще бъде от полза не само при изграждането на новата канализационна мрежа, но и по време на експлоатацията", уточни шефът на ВиК Ангел Престойски.

 

„С нея ще се доказва качеството на изпълнението на проекта за водния цикъл и вложените материали, за да сме спокойни, че всеки лев се влага наистина ефективно", коментира кметът Николай Иванов. „Контролът на това, което се прави под земята, след завършването на участъците и по отношение на приемането им, ще бъде тотален", убеден е градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай