Рицари се сражаваха в замъка "Баба Вида"

Рицари се сражаваха  в замъка "Баба Вида" | StandartNews.com

Два дни рицари с брони и девойки в царски роби шетаха из най-запазената средновековна крепост у нас - "Баба Вида". С артистична страст те пресъздадоха събития, ставали на същото място, когато Видин е бил столица на средновековната българска държава и родово имение на последната царска династия - Шишмановци. Живите картини са част от средновековния фестивал "БъдинЪ", който общината организира за четвърти път. Видинчани и гостите му, особено много заради провеждащия се на метри от крепостта панаир, сега са публика, а главните действащи лица са мъже от групата за възстановки "Първи италийски легион" от Свищов, чийто ръководител е Стефан Проданов.

Фестивалът започна с посрещането пред крепостта на кмета на Видин Огнян Ценков, който неволно влезе в ролята на средновековен владетел. Освен битка за крепостта, зрителите видяха и пищна церемония за коронясване на владетел.
За децата имаше стрелба с лък, "бой" с дървени мечове, изработка на глинени съдове. Християнското кръщение също прикова интереса на публиката. За пръв път във фестивала участва и група "Феникс" от Козлодуй, която показа огнено шоу. Дегустацията на вина от "Винпром" - Свищов" и от местната изба "Бонония Естейт"пък върна видинчани от средновековните порядки и обичаи в днешния им ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай