Ревю на традиционни облекла Нощта на музеите

Ревю на традиционни облекла  Нощта на музеите | StandartNews.com

Традиционни облекла от Източните Родопи представи Регионалният исторически музей в Кърджали в „Нощта на музеите". Директорът на РИМ Даниела Коджаманова приветства гостите и сподели, че идеята на екипа е да се покаже красотата на народното творчество, богатството на женската носия и чувството, което родопчанката е влагала при изработването даже на своето ежедневно облекло.

Костюмите бяха представени от Соня Костадинова, етнограф в РИМ, а в ревюто участваха момичетата от танцовите формации при Общински център за култура и младежки дейности Кърджали. Присъстващите се запознаха с особености на всяка една носия от различните етнически общности–българи, българо-мохамедани и градско турско население.

Соня Костадинова припомни, че дрехата е носела информация не само за етноса и за населеното място, но и за социалното и семейно положение на жената, както и за нейната възраст.Показани бяха носии от Ивайловградския край-Свирачи и Мандрица, от селата Пчеларово и Петково, от Беломорска Тракия, носии от Егрек, Безводно и Русалско. Заедно със сукманите и везаните ризи, бяха представени пъстри престилки и кърпи, колани и уникални пафти, наподобяващи дверите на църква.В края на ревюто участници и гости извиха дълго хоро. Стотиците посетители имаха възможност да разгледат всички зали в музея "Археология", „Етнография" и „Природа", както и най - новите експозиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай