Ресурсни учители от Кърджали се включиха в символичен протест

Ресурсни учители от Кърджали се включиха  в символичен протест | StandartNews.com

Кърджали. Ресурсните учители от Кърджали се включиха днес в символичния протест, организиран от Управителния съвет на Национална асоциация на ресурсните учители в България. Протестът е срещу предложенията в Законопроекта за училищно и предучилищно образование, свързани с организацията на обучението на децата със специални образователни потребности. Според Мариана Георгиева, директор на Ресурсния център в Кърджали, не е оправдано преобразуването на ресурсните центрове в центрове за личностно развитие след закриването на помощните училища.

„Настояваме ресурсните центрове да станат регионални специализирани звена към МОН. Преминаване към общините ни обрича на закриване", подчерта още Георгиева.

Според проектозакона Центрове за личностно развитие трябва да бъдат изградени във всяка община, но едва ли това може да стане заради недоброто финансово състояние на общините. Освен това не достигат специалисти, смята ресурсните учители от Кърджали. В Кърджалийска област са регистрирани 258 деца със специални образователни потребности. В Ресурсния център в Кърджали работят 28 души. Преди седмица бе открита обновената база на Центъра в Кърджали. Ресурсният център за деца със специални образователни потребности в Кърджали вече разполага с модерна база. В нея се помещават новите кабинети по арт терапия, психомоторика и полезни умения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай