Ремонтиран музей отваря врати в Мелник

Ремонтиран музей отваря врати в Мелник | StandartNews.com

Местни занаяти стават атракция за туристите

Най-сетне ще отвори врати обновеният Исторически музей в курорта Мелник. Официалното откриване ще е на 21 октомври от 14,00 часа, уточниха от община Сандански. Ремонтът е извършен по проект на стойност от почти 100 000 лева. Целта е не само реконструкцията на сградата, но и превръщането на местните занаяти в туристически атракцион. Най-малкият ни град е привлекателен център за гости от страната и чужбина. С отварянето на музея туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас. Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит.

По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции от времето на Възраждането, ще се представят мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище също са ремонтирани и обновени. На официалното откриване ще бъдат показани и местни занаяти - грънчарско колело и пещ за изпичане на глинени предмети.

Реализирането на проекта от община Сандански е изключително важно за повишаване атрактивността на туризма в град Мелник и благосъстоянието на местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай