Рекултивират старото депо на Банско

Рекултивират старото депо на Банско | StandartNews.com

Кметът на община Банско, Георги Икономов направи първа копка в понеделник на проект „Затваряне и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци". Общата стойност на дейностите е 1 819 000 лева, средствата са осигурени от ПУДООС.

Работата ще се изпълнява по проект на фирма „ИСИ 09" ООД, а избраният изпълнител е дружество „КЛФ – Банско". Старото депо за битови отпадъци е разположено в местността свети Георги на площ от 56 965 кв. м. Предвидените дейности включват техническа рекултивация на сметището, при която ще бъдат предепонирани над 70 000 куб. м битови и строителни отпадъци за срок от три месеца. След това ще бъде извършена биологична рекултивация, която ще продължи три години – теренът ще бъде затревен, което ще позволи създаване на устойчиво зелено пространство.

„С реализирането на този проект ще успеем да възстановим терена, използван до 2009 година за сметище на Банско. Трябва всички ние да осъзнаем, че един от големите проблеми на съвременното общество е управлението на отпадъците. Мерките в тази посока ще позволят да съхраним природата си за поколенията след нас. Благодаря на правителството за предоставеното финансиране, ще търсим средства за рекултивация и на депото в град Добринище", заяви градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай