Ректор-депутат прекроява закон, за да удължи мандата си

Ректор-депутат прекроява закон, за да удължи мандата си | StandartNews.com

Проф. Иван Станков, който доскоро бе ректор на Тракийския университет, но е в отпуск заради битността си на депутат от АБВ, е внесъл в парламента скандална поправка в Закона за висшето образование. „Тя реално ще увеличи мандатите на управление на вузовете – от сегашните два последователни на три, тъй като дава право на Общите събрания сами да определят мандатността на своите ръководства, поясни шефката на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лили Вълчева.

Според нея и правни експерти на синдиката това, първо е нарушение на българската Конституция. По същия казус има и решение на Конституционния съд от 2010 г., който е постановили, че мандатността е основно правомощие и може да бъде променяна само от закон, а не от правилник, добави доц. Вълчева. Освен това с предложението си като вносител проф. Станков, който през есента трябва да довърши своя втори мандат като ректор, е в пряк конфликт ва интереси, смятат още синдикалистите. И най-сетне процедурите по избор на новите ръководства на висшите училища за новия мандат вече са на прага – те стартират идната седмица.

От браншовия синдикат на учените вече са изпратили официални писма до шефката на парламента Цецка Цачева и до парламентарната комисия по образование със своите възражения слещу готвените законодателни промени за мандатността на ректорите.

Учените искат повече пари за висшето образование

Парите, който държавата дава за развитие на висшето образование, да се увеличат от сегашните 0,9 на сто на 1 процент от брутния вътрешен продукт догодина, а до 2018-та да достигнат 1,5 на сто. За това ще настоява браншовия синдикат „Висше образование и наука", в който членуват всички държавни вузове, без медицинските и военните. Освен това синдикалистите искат да се увеличат базовите коефиценти за годишна издръжка на студент в някои почти затихващи специалности като педагогическите и инженерните. „Годишната субсидия на един ученик е 1600 лв, а на един педагог малко над 1000 лв", посочи очевидния парадокс шефката на синдиката доц. Лили Вълчева. Според нея исканията са напълно в съответствие с европейската стратегия 20/20 за за развитие на висшето образование. „В нея е заложено процентът на завършилите студенти да достигне 40 на сто, а у нас сега се дипломират едва 26,8 на сто", допълни доц. Вълчева.

Учените настояват още да се коригира сегашната рейтингова система на вузовете, която се определя изцяло от субективни анкети, със статистически данни от самите висши училища.
Представители на синдиката от цялата страна обсъждаха финасирането и управлението на висшите училища на работна среща през уикенда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай