Рекорден брой тютюнджии от Пиринско работят в гръцки ниви

Рекорден брой тютюнджии от Пиринско работят в гръцки ниви | StandartNews.com

Изкарват надница между 20 и 30 евро в южната ни съседка

Хиляди тютюнджии от Пиринския край са на гурбет в Гърция. Заради ниските изкупни цени на тютюна у нас те поеха зад граница в посока южната ни съседка. Те ще работят там 4-5 месеца. Гръцки земевладелци обиколиха селищата в Неврокопския край в търсене на работливи тютюнджии още в началото на годината. Комшиите вървяха от село на село и се договориха с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата.

Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. „Стискат си ръцете и нашите хора заминават. Някои вече потеглиха. Следващата седмица започва голямото преселение към Гърция, там ще изкарват хляба си над 150 семейства, което е с 30% повече от миналата година. някои от тях засадиха лехи с тютюн и тук и ги оставят на грижите на родителите и децата си. А те ще печелят пари в чужбина", заяви бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков. Съселяните му и останалите гурбетчии се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун.

Тази година рекорден брой тютюнджии от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен поема на юг. Гърците наемат допълнителна работна ръка, тъй като са увеличили площта на нивите си.
Надницата на нашенците е между 20 и 30 евро. Щом започне брането, получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато".

Има добри берачи, които могат да си докарат надница и от 35 евро. Гръцките работодатели осигуряват спането на работниците, а повечето им дават закуска и вечеря за своя сметка. По този начин почти всичко, което изкарат, спестяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай