Рекорд за най-дълга софра поставят в Разград

Рекорд за най-дълга софра поставят в Разград | StandartNews.com

Фолклорен събор възстановява сватбата от "Време разделно", отец Иван от Нови хан венчава младоженците

Рекорд за най-дълга софра стягат в Разград. Градът ще кандидатства за вписване в Книгата на балканските рекорди с гигантска трапеза, която ще бъде опъната в първия уикенд на юли в местността "Пчелина". Това съобщи Валентин Димов, председател на Сдружение "Лудогорие", което е инициатор на фолклорния събор, който ще се състои за трети път тази година.

5 софри, с обща дължина 450 метра ще очакват 1 500 моабетчии в крайградската зона за отдих. По време на мегакупона ще се състои и възстановка на сватбата от филма "Време разделно". Досущ като в прочутата лента ще премине венчавката на Виктория и Денислав от Силистра, които първи откликнали на поканата на организаторите във Фейсбук, да се вземат на култовата гощавка. Църковния ритуал ще води отец Иван от Нови хан, а всички дарове от сватбения ден ще отидат за децата в неговия приют, съобщиха организаторите.

1000 глинени купи и паници и още толкова дървени лъжици, дар от Занаятчийската камара, ще бъдат подредени на масите. За гостите на трапезата ще бъдат опечени 12 чеверемета, 7 казана с боб, 200 пити хляб и 100 кила сирене. Сам Иван Звездев ще върти хайдушкото меню за сватбарите.

120 фолклорни състава от цялата страна ще участват в двудневните надпявания на събора. Десетки занаятчии ще опънат сергиите си на сватбата на своите колеги Вики и Дени, които също изкарват хляба си традиционни българрски занаяти- тя е дърворезбар, а той майстор на ножове. В най-щастливия си ден двамата ще доведат в Разград 80 свои роднини, които ще седнат сред гостите на хилядната трапеза.

Всички екстри на събора ще са безплатни, обещават организаторите.Десетки големи и малки фирми от Разград спонсорират атракционното събитие, което се очаква да събере хиляди хора в града. Понеже леглата в местните хотели вече са резервирани, на "Пчелина" ще бъдат опънати два палаткови лагера, за да приютят всички гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай