Разследват обира на варненската катедрала

Разследват обира на варненската катедрала | StandartNews.com

В събота обраха Катедралния храм "Свето успение Богородично". Изчезнаха накити, поставени пред иконата „Света Богородита Геронтиса", пред която се молят и оставят дарове за здраве и помощ болни и възрастни миряни.

„Липсват ценни предмети, поставени от благодарност от благочестиви миряни. Нека да не уточняваме техния брой, защото още се води разследване. За добрия човек катинарът на храма е свидетелство за това, че дверите са затворени. Добрият човек минава, прекръства си и приема този факт. За невярващия човек катинарът е предизвикателство. За мен тази практика да се поставят ценни предмети на икони е неособено желателно, защото това очзаначава да предизвикаме нечий интерес. И ето, че това се случи", коментира пред Нова телевизия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Всички варненци, които са възмутени от случилото се, смятат, че хората, които са проникнали в катедралата и са посегнали на бижутата и кръстовете, нямат страх от Бога. Крадците проникват в катедралния храм от шахта на гърба на сградата.

„За мен проникването в храма е много специфично. Това е човек, който знае този път и го познава", добави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай