Разлог спаси 20 000 декара гори от съседната община Белица

Разлог спаси 20 000 декара гори от съседната община Белица | StandartNews.com

Окончателно е решен правният статут на 20 000 декари гори в землището на разложкото село Елешница. С Решение на Административен съд – Благоевград те остават държавна собственост в границите на община Разлог, като се провъзгласява за нищожно решението на Общинска служба „Земеделие", с което горите са възстановени на община Белица. Те ще се управляват и занапред от Държавно горско стопанство „Елешница".

Решението е справедливо и идва близо година след старта на борбата на общината и на Инициативния комитет от местни жители за запазване на тези 20 000 декари гори, сподели кметът на Разлог Красимир Герчев (на снимката). Ние веднага заведохме иск за решаване по съдебен път на спора кой е собственик на терена, уточни градоначалникът. Последва и мотивиран протест на Районна прокуратура – Разлог срещу решението, което узакони община Белица като собственик на горите на Елешница. В окончателното постановление на Административен съд – Благоевград се казва, че оспореният административен акт е издаден при изначална липса на правна норма, като основание за издаване на акта, което води до неговата нищожност. Актът е нищожен поради материална незаконосъобразност, когато нарушението на материалноправните норми е дотолкова тежко и съществено, че прави акта изначално несъвместим с правовия ред.

Битката за Елешнишките гори започна, след като Общинска служба „Земеделие" в Разлог издаде решение за възстановено право на собственост на община Белица върху горите. През 2000 година от територията на Белица се отделя село Елешница, което се присъединява към община Разлог. Законът е категоричен, че когато в резултат на административно-териториални промени населени места се включват в друга община, имотите и вещите, които са на територията им, преминават в собственост на общината, в чиито граници се включва съответното населено място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай