Разград замириса на айрян с билки

Разград замириса на айрян с билки | StandartNews.com

Анжела от Сърбия грабна короната за мис на Панаира на киселото мляко

Готвачи от 6 държави въртяха черпаци в състезанието "Правете таратор, а не терор"

Че Панаирът на киселото мляко в Разград вече е туристическа атракция, надскочила границите на дестинациите от местно значение, тази година пролича още в първия ден на ХIV-ия пореден фест. Група японци с фотоапарати в ръце бяха наобиколили бъчонката с "Лудогорски айрян", позиционирана в началото на уличката на занаятите, и се снимаха един друг с чаша млечна напитка в ръце. Туристите от Далечния изток отдавна са фенове на йогурта, но за първи път в живота си опитвали оригинално кисело мляко с билки, заквасено в домашни условия, без никакви Е-та и вредни съвременни примеси.

"Много са впечатлени. Всичките взеха и втора порция, отпиват, облизват се, искат още от същото. Аз пък се радвам, че можем да им предложим оригинален български еликсир, заквасен в разградското село Гецово, където е доказано, че бацилус булгарикус вирее най-добре", обясни Вальо Димов, председател на местното фолклорно сдружение "Лудогорие", клекнал до бъчонката си, с ръка на неспиращата да пуска мляко канелка. С усмивка под мустак и намигване Димов помоли да не казваме на чужденците, че само преди две седмици с многохиляден фолклорен събор край Разград неговата формация е атакувала "Гинес" с намерението да постави наведнъж три световни рекорда. Вальо не иска да се хвали предварително,

за да не предизвика Дявола

но обещава, ако процедурата в Лондон приключи успешно, догодина да отвори на панаира шатра на рекордьорите.
На крачки от суетнята около култовото буре с айряна, млади агенти предлагаха на панаирджиите бързи кредити. Те атакуваха всеки новодошъл с оферти за моментално зареждане на кесията, за да си пазарува на воля. Така замисленият като прослава на народната традиция фестивал на художествените занаяти бързо придоби съвременните характеристики на мол, в който всеки може да се отдаде безпрепятствено на шопинг манията си, независимо дали има или няма скътани в джоба пари.

Е, традициите не са това, което бяха. Под този наслов започна и завърши и церемонията по избора на тазгодишната кралица на киселото мляко. 9 момичета от България, Сърбия, Унгария и Турция се състезаваха за приза на Фест 2015. Наградата отиде при 15-годишната Анжела Джинович от сръбския град Шабац. Момичето танцува народни танци в родния си град от 6-годишна и мечтае да стане зъболекар. Освен с кръшната си ръченица, тя омая журито и публиката с лъчезарната си усмивка и чувство за хумор, с което представи своя фолклорен състав, дошъл на тропне сръбска копаница на Панаира на млякото в Разград. Журито, съставено от петима мастити ценители, между които депутат от градския съвет в побратимения с Разград руски град Орел, хореограф, журналист, архитект и художник, беше безапелационно в оценката си, която никой не оспори.
И тази година Панаирът на киселото мляко

превърна лудогорския град в същински Вавилон

в който танцьори от 10 държави, разположени на 5 континента, си дадоха среща на фестивалните сцени. Гостите от САЩ, Мартиника, Колумбия, Бразилия, Унгария, Сърбия, Русия, Турция, България, Мексико не само танцуваха и пяха. Шест от държавите, участници в празника, сформираха отбори и с пълна пара се пуснаха в щафетата "Правете таратор, а не терор!". Регламентът изискваше състезателите скоростно да издоят мляко от изведени на паша в градинката бутафорни крави, да го заквасят в менче и да го разбъркат с краставици и чесън. В последвалата невъобразима суматоха островитяни от Мартиника, сърби, мексиканци, турци, унгарци и българи се щураха, бутаха и прибягваха от кравите до тенджерите, за да разсипят накрая в паничките на журито своя неповторим таратор. Най-бързи се оказаха кулинарите от Турция, но унгарците

взеха приза за най-нежно докосване до кравешкото виме

Като най-артистичен бе оценен отборът на Мартиника, а за най-здравословен бе обявен веганският таратор на сърбите. Оригиналността остана запазена марка за мексиканците, а сръчността - за българите. Така на финала всички бяха еднакво доволни и убедени привърженици на таратора, който според състезатели и публика винаги е за предпочитане пред какъвто и да е терор.

Иначе на конкурса за най-вкусно домашно приготвено мляко фаворитки за N-ти път се оказаха бабите от село Гецово. Майсторите кулинарки от местния състав за изворен фолклор дори разиграха на фестивалната сцена ритуала по заквасването на разсъмване на ненадминатото гецовско кисело мляко, гарнирано с билки, които виреят само в тяхното село.

Фестът стартира в сряда по обяд, когато термометрите на сянка в Разград сочеха 38 по Целзий. Изправен на сцената лорд-мерът на северноирландския град Армаа Робърт Търнър, отбеляза, че по-горещо от времето тук е само посрещането на гостите, устроено от домакините. Дългогодишният кмет на побратимения с Разград град бе дошъл да

получи титлата си "Почетен гражданин"

дадена му от местния парламент през януари. Свикнал със студовете в родината си, 73-годишният ветеран от юнионистката партия в Обединеното кралство, поискал разрешение от своя колега Денчо Бояджиев да дойде в България през топлия сезон. Така, естествено, политикът, организирал в своето графство серия от благотворителни акции в полза на Разград, се озова в града в дните на феста. "Ще дойдем отново!", обещаха той и съпругата му Барбара на изпроводяк. Както и всички гости и участници във феста, танцували и пели в прослава на българското кисело мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай