Разград чества своя празник

Разград чества своя празник | StandartNews.com

Градът отбелязва за 22- ри път деня на своето освобождение през 1878 година

Разград. На 28 януари Разград чества празника на града. От 1994 година насам всяка година местната общественост отбелязва годишнината от деня, в който войските на княз Дондуков – Корсаков са влезли през 1878 година в лудогорския център и са провъзгласили освобождението му от турско робство.

Тази година празникът започва с водосвет и заупокойна панахида за загиналите руски войни и български опълченци. Русенският митрополит Наум ще води църковната служба в храма „Свети Николай Чудотворец".

Програмата на честването включва гостуваща изложба, посветена на 1000 годишнината от смъртта на цар Самуил, празнично парти с децата на Разград, родени в последните 22 години на този ден. От 14.00 ч. на пл. "Възраждане" стартира 51-то издание на крос "Освобождение", най-старото лекоатлетическо състезание в България, което се е провеждало без нито едно прекъсване през годините.

От 17.30 часа започва факелното шествие на полковите икони и въвеждането им в Мавзолея - костница за поклонение. Шествието ще бъде водено от двете разградски светини - войскови икони от Руско-турската освободителна война и знамето на 19-ти пехотен полк. То ще тръгне от пл. „Независимост" и ще премине по ул. „Кирил и Методий" до пл. „Възраждане", където ще бъде и общоградското тържество под надслов "Честит празник, Разград".

Всички музеи в града днес ще имат ден на отворените врати и ще приемат безплатно посетители, а читателите, които се регистрират в празничния ден в регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев" ще получат безплатни карти за библиотечните зали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай