Разград атакува Гинес с фолклорна сватба

Разград атакува Гинес с фолклорна сватба | StandartNews.com

4 хиляди сватбари ще опънат цял километър трапези край града

Разград. Тежка сватба, с хиляди сватбари от цялата страна, ще опита да вкара Разград в книгата на световните рекорди „Гинес". Многолюдната венчавка ще се състои в началото на юли в местността „Пчелина" край града, а неин организатор ще е местното фолклорно сдружение „Лудогорие".

Идеята за рекордьорската сбирка възникнала, след като през лятото на миналата година, фолклорната венчавка реплика на сватбата от филма „Време разделно" събра многобройна публика, а запитванията във Facebook страницата на сдружението за следващо участие скочили над 10 хиляди, обясни председателят на сдружението Валентин Димов.

За да атакуват Гинес налято организаторите планират да съберат поне 4 хиляди сватбари на събора. 25 агнета ще отидат под ножа за курбан чорбата. На трапезата, дълга цял километър ще има 600 погачи, половин тон сирене, а два тона червено вино ще напълнят чашите за наздравици.

Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора ще бъдат младоженците, които отец Иван от Нови хан ще венчае пред журито на Гинес. Те са избрани измежду 12 новобрачни двойки, явили се виртуалния кастинг в социалната мрежа. Церемонията по тяхното бракосъчетание ще се извърши по правилата на тракийската сватба разиграна от три пенсионерски състава от община Свиленград. Бабите от селата Студена, Сладун и Радовец, всичките надхвърлили 70 години, впечатлили организаторите с автентичността на ритуала и оригиналността на носиите си, съхранявани в семейните ракли повече от век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай