Раздават „Хляб на мира“ на диабетици

Раздават „Хляб на мира“ на диабетици | StandartNews.com

Диабетици от Разград ще получат ръжени хлебчета, замесени от брашно, произведено в рамките на международния европейски проект „Хляб на мира". Това съобщи за kmeta.bg Мариела Йорданова, заместник председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Тазгодишната ръжена реколта, отгледана за целите на кампанията „Хляб на мира" бе добита в стопанството на разградската фирма „Сортови семена", собственост на Йорданова. През месец юни земеделският министър Десислава Танева лично участва в замесването на символния хляб, с който България се включва проекта на 12 страни от централна и Източна Европа, посветен на падането на Берлинската стена.

Инициативата „Хляб на мира" стартира през 2014 година по идея на германския министър на прехраната Кристиян Шмид. Тя предвижда всяка година страните от бившия съветски блок заедно да правят ръжен хляб, зърното за който е отгледано във всяка една от тях.

Церемонията по замесването на символните самуни тази година ще се състои през ноември в Полша. Фирмата на Мариела Йорданова ще изпрати семената, с които България ще участва в инициативата. Остатъкът от житната реколта от нивата в Кубрат, отгледала „Хляба на мира", ще бъде използван за благотворителни цели.

600 ръжени самуна ще бъдат раздадени на болни от диабет хора, които трябва да спазват хранителен режим, включващ диетичен хляб. Акцията ще се проведе съвместно с дружество „Диабет" в Разград, което е партньор на фирма „Сортови семена" по проекта, обясни Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай