Расте трафикът на бежанци през Старозагорско

Областният управител Георги Ранов /в средата/, неговият заместник Маноил Манев /вляво/ и шефът на областната дирекция на МВР Иван Чолаков.

Расте трафикът на бежанци през Старозагорско | StandartNews.com

Трафикът на бежанци, нелегално пребиваващи у нас, през Старозагорска област от началото на годината е нараснал значително в сравнение с 2014 г. Това стана ясно след днешното заседание на областния съвет по сигурността. За цялата минала година в Старозагорско са били засечени общо 35 нелегални бежанци, а за първите три месеца на 2015 г. те са 46, съобщи шефът на областната дирекция на МВР Иван Чолаков.

Това са основно преминаващи през областта чужденци, предимно сирийци и граждани на други близкоизточни и африкански страни, обикновено без документи. Последният случай на незаконен трафик на бежанци през Старозагорско, засечен в началото на седмицата, за малко не завърши трагично. Товарен автомобил "Форд" със хасковска регистрация, превозващ 20-ина емигранти, спука гума на автомагистрала „Тракия" край Чирпан и само страничната мантинела е попречила на камиона да се преобърне.

Трима от бежанците пострадаха по-сериозно и бяха настанени за лечение в университетската болница в Стара Загора. Шофьорът зарязва колата, а останалите 14 чужденци се разбягали наоколо, но са задържани по-късно. Девет от тях са афганистански граждани, трима – сирийци и двама – иракчани. Установен е и шофьорът, превозвал бежанците – 26-годишен мъж от Харманли, който още се издирва, добави комисар Чолаков.

За сметка на нелагално преминаващите, броят на бежанците със хуманитарен статут в областта през тази година е намалял драстично в сравнение с 2014 г- от 237 на 12. Значително по малко са и чужденците със статут на бежанец – 208 срещу 554 през миналата година.

В Старозагорска област има стратегически обекти от национално значение – във военно-промишления комплекс и енергетиката, и засиления трафик на бежанци крие измвестни рискове, призна старозагорският губернатор Георги Ранов. Той обаче увери, че безопасност и сигурност на тези обекти, както и на гражаданите е гарантирана. Това е потвърдило и днешното заседанието на областния съвет по сигурността,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай