Радиоактивна вода тече по чешмите на санданско село

Радиоактивна вода тече по чешмите на санданско село | StandartNews.com

Не спират опасната живителна течност

Благоевград. Радиоактивна вода тече по чешмите на санданското село Кръстилци от близо месец насам. „Радиоактивният фон е достатъчно завишен над допустимитре норми, че да бъде опасна за здравето на хората. Изследванията са на столична лаборатория. На база на това сме издали заповед водата веднага да бъде спряна, но това не се случва", каза д-р Мария Станчева от РИОКОЗ - Благоевград. Заради отказ да се изпълни заповедта ведомството е съставило три акта на кмета на община Сандански Андон Тотев. Сигналът да се провери и изследва водата в бившето ХЕИ получили от жители на селото, които ходели да проверяват водохващането, от където идва питейната им вода. Там видели, че тя преминава през скали, за които от години се говори, че са богати на уран. В района има доста уранови залежи, които дори са били извличани през 80-те години на миналия век.

Управителят на водното дружество, което снабдява селото с вода, Тодор Гикенски от „Увекс" ЕООД, твърди, че водата е годна за пиене.

„През последните 4 г. са правени поне 6 изследвания на водата – физикохимичен и микробиологичен анализ. Съгласно Наредба №9 и мнението на нашите специалисти водата е годна за пиене и отговаря на изискванията. Има завишени показатели на сулфати, но си има начини този показател да влезе в нормите. Това не я прави негодна. Щом няма друг водоизточник, може да се ползва. Хората в селото цял живот са пили от нея и нищо им няма. Само дето преди години са носели на ръце в гюмове. Преди 6 месеца им направихме водопровод. Тръбите са от най-модерните – полиетиленови с висока плътност. От РИОКОЗ ни съставиха два акта, тъй като не сме спрели водата в Кръстилци. Обжалваме ги в съда. Ние я спираме, но хората сами я пускат. Предупредили сме ги да не пият от нея, сложили сме и табели", казва Гикенски.

Кметът на община Сандански Андон Тотев пък недоумява защо на него му написали 3 акта от РИОКОЗ. „Общината не е одобрявала проекта за изграждане на водопровода в Кръстилци, нито пък е дала строително разрешение, за да нося аз отговорност. А актовете валят, глобите в тях са до 15 000 лева. Експертите на РИОКОЗ твърдят, че водата е радиоактивна. Всеки ден пращам хора в селото, за да проверят дали не се нарушава забраната за ползването на водата", заяви Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай