Птичи грип в Бургас (ОБНОВЕНА)

Птичи грип в Бургас (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Бургас. Случай на птичи грип е регистриран в Бургас. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). И уточниха, че къдроглав пеликан, който е носил заразата, е умрял. Трупът на птицата е намерен в защитената местност "Пода" край Бургас.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви на специална пресконференция в МЗХ, че е намерена още една мъртва птица- чайка. По думите му, след направените изследвания, се е установило, че при пеликана е установен птичи грип.

Става въпрос за единичен случай, уточняват от агенцията по храните у нас.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на заразата. Няма опасност за населението, допълват от МЗХ. "Мерките, които предприемаме са рутинни. Ние сме готови с реакция, със заповеди по отношение на най-различни заболявания, които могат да бъдат проблем на страната ни", увери д-р Дамян Илиев, главен ветеринарен лекар на България, цитиран от "Фокус".

"Не виждаме нищо опасно в ситуацията, затова и всички собственици на обекти, в които има птици, както и собствениците на птици в задните дворове са информирани за случващото се", каза още той. 

"Знаете, че България изпълнява програми за надзор за заболяването - птичи грип, където са разделени мерките за надзор за домашните птици и при дивите птици", каза от своя страна д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните в България".

"Обикновено за лабораторен анализ се взимат умрели в природата диви птици - затова е констатирано, че пеликанът носи вирусът H5N1", допълни той.  И изтъкна, че са предупредени фермерите да не допускат свободното разхождане на птиците и най-вече те да не достигнат до водоем, от който биха могли да се заразят с вируса.

Вниманието върху идването на птичия грип у нас е насочено още от началото на годината, когато е бил констатиран птичи грип в Западна Европа, смята Каменов. "Така че, продължаваме всички мерки за надзор. Предприели сме всички мерки по цялото крайбрежие на Черно море. Ловът е забранен, както и са забранени пазарите на тези територии. Обърнато е внимание на движението и въвеждане на мерки за био сигурност - от самите собственици на обекти", коментира още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай