Проверяват фондовете в музея на Шипка

Проверяват фондовете в музея на Шипка | StandartNews.com

За охрана ни искат повече от годишния бюджет, казва директорът Данчо Данчев

Пълна проверка в националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" е разпоредил министърът на културата Мартин Иванов. Това стана след скандалната кражба на опълченски реликви от експозицията в паметника на свободата на Шипка. Информацията бе потвърдена от пресцентъра на министерството. Както "Стандарт" съобщи днес, от експозиционна витрина на 5-ия етаж вътре в монумента са били отмъкнати незабелязано джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

Назначената от министър Мартин Иванов комисия започва да проучва фондовете в музея на легендарния връх Шипка. Тя трябва да установи в какво състояние са реликвите от Руско-турската освободителна война, как са стопанисвани, има ли други липси. В комисията щели да бъдат включени експерти и инспектори от двете дирекции в министерството - "Инспекторат за опазване на културното наследство" и "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства".
"Не съм информиран за проверката, но нямам никакви притеснения", каза шефът на националния парк-музей Данчо Данчев. Последната проверка на музея е била преди 4-5 години и според него не е открила никакви нарушения.

За последните 23 години това било единственото посегателство

над музея. След въпросната кражба е бил направен преглед на експозиционните витрини по 7-те етажа на паметника, но видими липси не били открити.
Данчев не скри, че от своя страна е поискал техническа проверка на сигнално-охранителната техника на фирмата, която пази експозицията в паметника. Липсите на ценните опълченски реликви бяха открити в една от витрините на 5-ия етаж. Според специалисти най-вероятно не е задействал сигналният датчик на въпросната витрина или пък е бил изолиран. Крадецът незабелязано е повдигнал стъклото с джобно ножче и отмъкнал бързо опълченските реликви.
В момента физическата охрана на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" се оказва под въпрос заради новия закон на МВР. Сега тя се осъществява от полицията. Сигнално-охранителната техника обаче е на частната фирма "Технопол". Договорът е

бил подписан преди повече от 20 години

през 1991 г. от сегашния шеф на музея Данчо Данчев. Всъщност той е може би най-дългогодишният директор на културно-исторически обект - оглавява националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа" вече 41 години. Несменяемият шеф отказа да каже колко плаща на частната фирма за СОТ. Не обясни и защо, след като толкова години държавата, респективно МВР, охраняват без пари легендарния връх и експозицията, не е бил ангажиран доскоро съществуващият държавен СОТ към вътрешното министерство. "За издръжката на 8-те полицаи, които пазят експонатите на открито около паметника на връх Шипка, ни искат по-голяма сума от годишния ни бюджет", възропта Данчев, когато стана ясно, че МВР вече ще иска пари за охраната.

Обирът бил дело на аматьори

Откраднатите ордени и модели на опълченци нямат колекционерска стойност. Те са връчвани на всеки опълченец от 12-те дружини, които са наброявали повече от 10 хил. души. Това заяви Николай Дичев от старозагорския клуб "Традиция". Според него кражбата е дело на аматьори, които нямат понятие кой експонат е ценен и колко струва. Набедените колекционери можели да вземат не повече от 1000 лв. за 21-те ордени и медали, които иначе имат безценна историческа стойност. Колекционерите са изумени и от небрежността и нехайството на стопаните на експозицията в паметника на свободата. Както стана ясно, експозиционната витрина е била отваряна за последно в края на февруари, а липсите са били открити едва този понеделник.

Как така близо половин година никой не е забелязал опразнената витрина, питат колекционерите, обидени, че подозренията са насочени и към тях. По-наблюдателни от тези пазители на воинските ни традиции например са забелязали, че от доста време в експозицията някои по-стари пушки са били заменени с други по-нови образци. Дали са прибрани във фондовете на музея, дали са дадени за реставрация, или пък липсват, вероятно ще установи назначената пълна проверка на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Неговият шеф Данчо Данчев така и не можа да си спомни кога за последен път е правена пълна инвентаризация на музейните фондове. При всички случаи било далеч преди демократичните промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай