08:50 ч.

11.10.16

2 мин.

0

2

0

Проверяват евакуирания блок в квартал "Сердика"

от редактор Росана Манева |

Проверяват евакуирания блок в квартал "Сердика"
Снимка: bTV

Тази сутрин започва цялостно обследване на евакуирания след сигнал за напукани стени и прозорци 15-етажен блок в столичния квартал "Сердика".


Снощи живеещите в сградата бяха принудително изведени заради опасения, че блокът поддава и може да падне. Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.


Днес предстои да бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието, която ще покаже кой какви индивидуални промени е правил в сградата и как тя да бъде укрепена.


Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.


В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът, разказа Иванова пред bTV. Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът, изтъкна тя.


По думите й са подали сигнал в „Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.


Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столична община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.


Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети, подчерта той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:12 · 11.10.2016
каза архитeкта и си отидe ...
Потребител · 09:37 · 11.10.2016
"подали сигнал в „Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време"
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент