Протест заради смърт на млада жена

Протест заради смърт на млада жена | StandartNews.com

Благоевград. Десетки близки и приятели на 25-годишната Ива Янева, която издъхна на 12 юни в реанимация на благоевградската болница, се събраха на мирен протест в неделя. Точно в 19,00 часа присъстващите издигнаха плакати с надписи „Спешна помощ – спасен живот, ама друг път" и „Искаме осъдени доктори" пред сградата на Спешен център и Спешно – приемно отделение.

Много от протестиращите скандираха „Убийци". До ексцесии и покачване на напрежението не се стигна. „Нашият протест е мирен, но няма да се примирим с болното ни здравеопазване", категорични бяха близките на Ива. Семейството й е убедено, че спешните медици не са си свършили работата хуманно, професионално, съобразно положената от всички тях Хипократова клетва. Два часа и половина държали Ива, която била с мозъчен кръвоизлив, на диазепам в Спешно – приемно отделение, без да я прегледа специалист, след това не могли да й направят скенер, защото асансьорът на болницата не работел. Първоначално объркали и диагнозата. След една седмица на командно дишане в реанимация животът на Ива угасва... Родителите й ще заведат съдебно дело. Те вече са сезирали прокуратурата и здравното министерство. Знаят, че това няма да им върне дъщерята, но трябва да има справедливост.

„С протеста показваме нашето недоволство от работата на Спешния център и МБАЛ – Благоевград. Недоволни сме от бездействието, безхаберието и грубото отношение", коментираха приятели на Ива.

Настояват за спешно и обективно разследване на случая с Ива.

„Разбираме, че диагнозата й е била тежка, но човек заслужава да умре достойно, а не да се отнасят с теб като с животно. Ива имаше своите 10% шанс да оцелее и да се пребори с кръвоизлива, но лекарите не й помогнаха", заяви Гергана Янева, сестра на починалото момиче.

Мълчаливият протест бе охраняван от полиция и от болничната охрана. Никой от дежурните медици или от ръководството на здравното заведение не дойде за разговор с младите хора.

Те увериха, че това няма да бъде последният им протест. "Крайно време е здравеопазването в нас да заработи както трябва. Време е лекарите да бъдат по-отговорни", заявиха те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай