Протест в Кърджали заради убийство

Протест в Кърджали заради убийство | StandartNews.com

Граждански протест ще се проведе днес следобед пред съдебната палата в Пазарджик заради решението на съда да пусне под гаранция шофьора на хамъра, който прегази възрастен пешеходец. Инцидентът стана на 18 декември миналата година.

Янакиев, който е бил зад волана, бе пуснат от ареста срещу 3 хиляди лева парична гаранция. Той е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Срещу Янакиев има висящо дело за шофиране под въздействие на наркотици, както и множество санкции за нарушения на пътя. Близките на убития пешеходец са потресени от решението на съда.

„Протестираме срещу беззаконието, убийствата и арогантното поведение по пътищата. Протестираме срещу нехайството на нашите парламентаристи. Приемат някакви глупави закони – хората да не къмпингуват, да ходят задължително да гласуват, а не искат да си свършат работата – това, от което зависи човешки живот", заяви Еленко Лазаров, един от синовете на прегазения мъж.

Автотехническата експертиза е категорична, че хамърът на Иван Янакиев се е движил минимум със 72 километра в час в момента на удара.

Защитата на подсъдимия поиска Янакиев да бъде освободен с аргумента, че бизнесът му с търговия на авточасти западал, когато е зад решетките, и нямало да може да си плати адвокатския хонорар.

„Бизнесът му започва на 6 октомври, тогава фирмата му е официално регистрирана. Регистриран е само той, няма друг работник. Колко ли дейност може да извърши, за да печели толкова? А преди това няма нито един работен ден стаж", изтъкна другият син на убития пешеходец – Макс Лазаров.

„Тази фирма може да е параван. Майка му и баща му плащат на адвокатите. Всичко е игра", допълни той.

Макс Лазаров обяви също, че възнамерява да направи сдружение, което да помага на роднини на загинали при пътни инциденти и пострадали при катастрофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай