Протест в Добрич срещу ТТИП излезе с декларация

Протест в Добрич срещу ТТИП излезе с декларация | StandartNews.com

Лошото време и дъжда не попречиха на жителите на Добрич, сред които и четирима кандидати за кметове от политически сили да излязат на протест в Международния ден на Земята срещу Трансатлантическото търговско споразумение. Проявата бе организирана от Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. Добричлии приеха и подписаха Декларация, която ще бъде внесена в парламента и Министерски съвет. В нея те ясно заявяват, че са против ТТИП.

Притесненията на хората идват от факт, че с подписването и влизане в сила на споразумението, ще действат закони, които ще защитават американските компании и няма да важи националното законодателство, казва Недялкова. Тя изрази още притеснение и от факта, че е възможно да отпадне мораториума върху добив на шистов газ в Добруджа, както и да бъде отровена земята с отпадането на забраната за ГМО.

"По отношение на социалното и трудово законодателство, здравеопазване и образование има също много съмнителни глави. Най-страшното е, че, ако възникне спор между държава и корпорация, това ще означава, че арбитражен съд ще решава спора между държава и съответната корпорация. Кой ще спечели в този съд? Аз съм убедена, че това ще бъде богатата корпорация" - заявява тя, като добави, че народите в целия Европейски съюз протестират на този ден срещу едно такова заробване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай