Протест „На мама ѝ писна!" срещу колите по тротоарите

Протест „На мама ѝ писна!"  срещу колите по тротоарите | StandartNews.com

Варна. Майки с бебешки колички, хора в неравностойно положение, придвижващи се с инвалидни колички, както и граждани, на който им е писнало да заобикалят паркираните по тротоарите автомобили, протестираха с искане за бързи мерки, които местната власт да вземе. Недоволните се организираха в социалната мрежа Facebook и в 13 ч. се събраха пред сградата на общината във Варна. Протестът беше под надслов "На мама ѝ писна!"

„Това е проблем, който иска бързо разрешаване. Нека всички, на които им е писнало от този произвол по тротоарите, да ни подкрепят", призова Даниела Анастасова, една от протестиращите майки. Тя посочи, че е много трудно да се придвижват с детските колички в града, защото автомобилите спират по тротоари и пешеходни пътеки, буквално са задръстили единствените места за придвижване. Градът е недостъпен за майки с детски колички, особено в централната част, пазара и край Морската градина.

Те настояват за решаване на проблема да се вземат спешни и комплексни мерки. На първо място да се обърне внимание на обществото и на всички шофьори да се съобразяват с пешеходците, с майките с колички, както и с хората в неравностойно положение. Според майките общинската администрация във Варна трябва да вземе бързи мерки и за обособяването на синя зона в града, което също би помогнало за решаване на проблема. Необходими са и повече репатриращи автомобили, тъй като в момента общината разполага само с два "паяка", които не винаги могат да реагират навреме при сигнал.

Сред исканията на протестиращите са и поставяне на ограничителни колчета по тротоарите, които да възпрепятстват качването на автомобили по тях, както и за мерки, поощряващи ползването на велосипеди. На ден двата паяка вдигат по 40 автомобила, като глобата за нарушение е 30 лева. "Обмисляме възможността да наемем още един паяк за летния сезон", каза на протестиращите зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. Според него проблемът с неправилното паркиране е приоритет на общинската администрация, но няма достатъчно средства за решаването му. Ще се мисли за актуализация на бюджета в това направление и контролът ще се повиши съвместно с ОД на МВР и общинска полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай